Parkteatern flyttar igen!

DJURGÅRDSFÖRVALTNINGENS EGEN LILLA LEKSTUGA!

Parkteatern byter skepnad igen. Flyttar 100 meter österut för milionbelopp. Vem betalar kalaset? Vet ni vem som betalar flytten? Vi vet, men ni får själva gissa den här gången. Här handlar det om den onödigaste ”statarflytten” i historien. Om jag inte minns fel så flyttade statarna i oktober. Det kanske blir så även denna gång eftersom allt är så tungrott när det gäller ekonomi. Ekonomi? Vad menar ni med ekonomi? Vi vet, men ni får själva gissa den här gången.

Många känner redan till historien men jag visar utdrag från ett par kultursidor så att ni kan friska upp minnet lite:

Parkteatern flyttar

Foto: Per Myrehed

Parkteatern har hållit till i Galärskjulen i 35 år och tvingas nu därifrån.

Parkteatern riskerar att snart stå utan hemvist. Djurgårdsförvaltningen har sagt upp stadens älskade gratisteater.

Sedan flera år har Stockholms stadsteater, som ansvarar för Parkteatern, förhandlat med Kungliga Djurgårdsförvaltningen om lokalerna på Djurgården, där det i dag finns repetitionssalar, verkstäder, kontor och plats för rekvisita. Från förvaltningens sida har man sagt upp Parkteatern och upplyst Stadsteatern om att man vill ha in en sjöhistoriskt havsnära hyresgäst.

Det upprörde Stadsteatern när de för några veckor sedan fick läsa i DN att deras lokaler ska gå till Vin & Spritmuseet och en konsthall för Absolut Vodkas samlingar.

– Jag är bestört. Vi hade ingen aning om de nya hyresgästerna och förstår ingenting. Man har sagt till oss att vi inte skulle vara kvar för att Sjöhistoriska museet skulle in, säger Stadsteaterns chef Benny Fredriksson.

Stadsteatern förutsätter nu att Kungliga Djurgårdsförvaltningen hittar en lösning för Parkteatern.

– Vi har varit här i 35 år och är uppsagda till den sista mars 2011.

Att Parkteatern sägs upp beror enligt Djurgårdsförvaltningen på att man vill öppna Galärskjulen.

– I bästa sjöläge kan vi inte ha rekvisitaförråd. Nu försöker vi hitta lösningar för Parkteatern så att också den scen inkluderas som de behöver för repetitioner när det är dåligt väder, säger Gunnar Haeger, chef för Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Han är angelägen om att Parkteatern blir kvar på hans domäner.

– Dagens två publika utomhusscener på Djurgården ska vara kvar. Vi gillar Parkteatern starkt.

Dess nuvarande chef Linda Zachrison delar dock Benny Fredrikssons oro tills Parkteatern hittat en ny fast punkt i tillvaron och man verkligen får behålla sina scener.

– I den fantastiska Djurgårdsmiljön är det enormt viktigt att bevara en konstnärlig plats som är totalt ickekommersiell, och fullständigt tillgänglig för alla och envar. Parkteatern är en unik företeelse. När jag reser runt i världen är det Parkteatern jag är allra mest stolt över.

Marcus Boldemann

marcus.boldemann@dn.se

——————————————————-

Båthall 2 och dess inhysta fritidsbåtar är hotade på grund av hyreshöjningar. Sjöhistoriska museet måste överlåta en tredjedel av Båthall  2 till Parkteatern från och med i höst.

Unik båtsamling tvingas flytta söderut

Publicerad: 19 juli 2010, 02.00. Senast ändrad: 11 augusti 2010, 11.35

FLYTTAR. Kraftiga hyreshöjningar gör att Sjöhistoriska museet måste lämna en tredjedel av Båthall2 i Galärvarvsområdet i Stockholm. En stor del av båtsamlingen som idag visas där flyttas till Karlskrona.

 I Båthall 2 på Djurgården finns omkring 120 båtar – allt från små smidiga kajaker och smäckra segelbåtar till mer bastanta ekor att sitta tryggt i när fiskenäten ska upp.

–Det här är förmodligen en av världens finaste samlingar av fritidsbåtar, säger Pierre Dunbar, ordförande i Museiföreningen Sveriges fritidsbåtar.

Sedan 2003 har medlemmar från hans förening arbetat ideellt med att visa samlingen för allmänheten under somrarna. Båtarna ägs av Sjöhistoriska museet, som har hyrt både Båthall1 och 2 av Kungliga Djurgårdsförvaltningen sedan 1970-talet. Hyran för hallarna har stigit rejält de två senaste åren; år 2008 betalade museet 580000 kronor per år, nu kostar hallen 1,8 miljoner kronor per år, inklusive avbetalning av eftersatt underhåll.

Hyran för Båthall1 hamnar på omkring 1,5 miljoner kronor per år, men höjningen ligger just nu hos Hyresnämnden för prövning.

För att kunna sänka sina fasta kostnader ska Sjöhistoriska museet överlåta en tredjedel av Båthall2 till Parkteatern från och med i höst. Parterna är överens och det nya avtalet ska undertecknas den närmsta månaden. Men Pierre Dunbar är starkt kritisk till att museet ger upp 775 av sina 2260 kvadratmeter.

–Man ser mer på intäkter och kostnader än på uppdraget att visa och vårda, säger han.

Även Föreningen Sveriges sjöfartsmuseum i Stockholm, som är Sjöhistoriska museets vänförening, tycker att det är en sorglig hantering av båtarna.

–Risken nu är att samlingen splittras och båtarna hamnar än här och än där. Det här är ju pärlor var och en för sig, men det är helheten som är så fantastisk, att man kan följa hela utvecklingen av svenska fritidsbåtar, säger ordföranden Ronald Bergman.

Sjöhistoriska museet tycker dock att den framförhandlade lösningen, som innebär att Parkteatern flyttar in, är bra. Då måste en stor del av båtarna flyttas till magasinet i Karlskrona, men det är helt i linje med hur museet ska utvecklas, enligt Robert Olsson, överintendent vid Statens maritima museer:

–Tanken är att göra Båthall2 till lite mer av ett museum, att visa lite färre båtar. I dagsläget är det väldigt trångt och fungerar mer som ett magasin.

Att glesa ut den utställda delen av samlingen är inget som museiföreningen och vänföreningen motsätter sig, men de menar att hela båthallen ändå behövs, inte minst för att museet ska kunna bygga vidare på samlingen och ta emot fler båtar. Men överintendenten Robert Olsson ser ingen annan möjlighet:

–Men med de hyror vi har måste vi släppa en del av lokalen till någon annan. Och vi kanske även måste börja ta betalt av besökarna.

Hur ser du på att Djurgårdsförvaltningen har höjt hyran så drastiskt?

–Jag recenserar inte Djurgårdsförvaltningens sätt att driva sin verksamhet, men för oss innebär det ett problem. Jag kan inte sticka under stol med att kostnadsutvecklingen för båthallarna har varit kraftig.

Vänföreningens ordförande är mindre återhållsam i sin kritik när han kommenterar hyresvärdens agerande.

–Det här är en unik maritim miljö, så det är pinsamt att Djurgårdsförvaltningen går fram så hårdhänt, säger Ronald Bergman.

På Kungliga Djurgårdsförvaltningen har man inte oväntat ett helt annat perspektiv på frågan. Museet hade ett mångårigt och väldigt förmånligt avtal och när det skulle löpa ut gjordes en extern värdering för att kunna sätta marknadsmässiga hyresnivåer.

–Det vore tjänstefel av mig att inte justera hyrorna. Och vad är skälet till att vi ska subventionera just den verksamheten? Dessutom är det ingen som tackar oss för att de jättesubventioner de har haft historiskt, säger slottsfogden och chefen Gunnar Haeger.

Vad gör ni med de ökade intäkterna?

–Verksamhetens överskott ska gå till Djurgårdens försköning och det finns många hål att stoppa i – vägunderhåll, parkskötsel, belysning, snöskottning…

Han påpekar att Djurgårdsförvaltningen varken får statligt stöd eller del av kungens apanage. Lika lite som kungafamiljen tjänar på Djurgårdsförvaltningen.

–Många tror att kungen dricker champagne för de här pengarna, men han får inte ta ut något från Djurgårdsförvaltningen, säger Gunnar Haeger.

Lina Wennersten

08-13 59 36

lina.wennersten@svd.se

——————————

Lite om framtiden i Båthus 2

Djurgårdsförvaltningen kan ju ha rätt i att sprit och svensk vodka kan vara mer spännande än en verkstad och ett rekvisitaförråd. I det här fallet så är jag säker på att  flytten till Magasin 2 blir ett ekonomiskt fiasko. Det kommer att bli en dyr historia för de som betalar kalaset. Återkommer med siffrorna senare.

Tilläggas bör att Stadsteatern/Parkteatern pumpat in mycket pengar för upprustningen av sina kontor och verkstäder. ( Nu ska allt raseras rustas upp igen av nästa hyresgäst. Så är det ju alltid. ) I Båthall 2, där Parkteaterna ska husera,  ska det naturligtvis byggas om. Man ska bla planera, rita, göra upphandlingar, isolera yttertaket, ytterväggar, bygga innerväggar, vvs, fixa ventilation, ström, bredband,  fixa til några toaletter, duschar, kök. repsal, omklädningsrum, nya trappor, brandväggar, brandutångar etc. m.m. plus mycket mer därtill och sen försöka värma upp denna iskalla hall, speciellt övervåningen. Visserligen inte hela hallen men en ganska stor yta.  Det börjar likna Odenplan. Det är skattebetalarna som betalar Parkteatern! Glöm inte det! Vi betalar! Visserligen är det här bara grindslantar men det handlar också om principer och moral. Humanism och empati. Empati?! Förlåt! Det ordet finns inte kvar i svenska språket längre! Förlåt så mycket för denna fadäs. Hoppas Parkteaterns personal kan hålla ångan uppe i det nya huset. Det ordnar sig säkert.

Båtarna i Båthall 2 håller på att plastas in för transporterna till Karlskrona. Bilden nedan visar en av båtarna. Det ser ut som en förberedelse för en begravningstransport och det är bokstavligen en begravningstransport! Jag lider med dom som jobbat i åratal med att bygga upp detta museum.

Foto: Jerry Spångberg

”Tror inte ens att gamla båtar gillar liksvepningar av plast”.

Jerka Jerkasmarknad

Det här inlägget postades i Parkteatern. Bokmärk permalänken.

Kommentera